Jouluvalojen takana asuu yksinäisyys

Joulu on yhdessäolon aikaa. Se on aikaa, jolloin tavataan sukulaisia ja ystäviä, lähetetään kortteja ja tervehdyksiä ja hankitaan lahjoja suvun lapsille. Perheen ja läheisten merkityksen korostaminen ja juhlistaminen on parhaimmillaan ihanaa aikaa. Mutta heille meistä, joiden suku ja ystävät ovat kaukana, kenties jo siirtyneet ajasta iäisyyteen, joulu voi muodostua koettelemukseksi. Helppoa ei ole silloinkaan, kun perheen joulun järjestäminen on yksien hartioiden ja yhden lompakon varassa. Kotkassa asuva Susanna Kauhanen keksi hienon tavan levittää joulumieltä. Hän  päätti kutsua yksinäisiä äitejä ja isiä lapsineen syömään oman perheensä joulupöytään. Hän laittoi kutsun Facebookin Jouluapua-ryhmään, joka etsii jouluaikana apua tarjoavia ja sitä tarvitsevia perheitä.

Kotkalaisen äidin kutsu lähti hurjaan lentoon sosiaalisessa mediassa ja keräsi ison määrän positiivisia kommentteja äidin lämminhenkisyydestä ja suuresta sydämestä. Myös omassa sydämessä liikahti Susannan viestiä lukiessa. Voi kuinka hienoa olisikaan ollut jos, silloin aikanaan kun vietimme Suomessa ensimmäisiä jouluja, joku olisi ottanut pöytäänsä, opettanut joululaulut ja antanut lahjaksi sen kaikkein kalleimman lahjan, jonka ihminen voi toiselle antaa: välittävän läsnäolon, sanonut ”tervetuloa”.

 Jouluperinteeseen liittyy tarina tallista ja nuoresta perheestä, joka hakee suojaa yöltä synnytyksen hetkellä. Tarinaan kiteytyy ajatus vieraanvaraisuudesta ja siitä, että apua voi tarvita kuka vain. Toinen, maallisempi sanoma liittyy omastaan jakamiseen ja lähimmäisten muistamiseen.  Susannan tapa avata kotinsa ovi vieraille on osoitus sellaisesta joulun hengestä, johon on helppoa ja lohdullistakin samaistua tänä aikana, jolloin aivan liian moni joutuu laskemaan lompakon kolikkoja kassalla tai tekemään viikosta toiseen toiviomatkan työvoimatoimistoon kuullakseen aina saman vastauksen. Maailmassa, jossa jatkuvasti korostetaan pärjäämistä, on välillä hyvä muistaa, ettei pelkkä pärjääminen riitä. On oltava oikeus olla onnellinen.

Yksinäisyys ei rajoitu joulunaikaan. Siinä ei ole kyse pelkästään elämän laatuun vaikuttavasta tekijästä, vaan jopa elinikään vaikuttavasta uhkasta. HelsinkiMission tämän vuoden joulukampanja muistuttaa meitä siitä, että tilastojen valossa yksinäisyyteen kuolee useampi ihminen kuin lihavuuden tuomiin vaivoihin.

Toivottavasti Susannan jouluteko poikii myös arkeen asti yltäviä pieniä ja suuria tekoja. Jokainen meistä veronmaksajista on suomalaisen yhteiskunnan hyväntekijä. Välittämistä ei voi kuitenkaan suorittaa palkkakuitistaan. Se on jotain rahaakin arvokkaampaa.

nasimarazmyar
Sosialidemokraatit Helsinki

Helsingin apulaispormestari

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu